+31 6 29 24 11 83
logo achtergrond

Schoen zetten bij de kist van opa Piet

Ook dit jaar keken de (over/groot)ouders ernaar uit: kinderen, klein- en achterkleinkinderen: het hele gezin zou komen schoentje te zetten bij Opa Piet en Oma Jannie. En natuurlijk de volgende dag vroeg in de ochtend weer bij elkaar, kijkend of Sint en Piet wat hadden gebracht. Wat een feest.

Maar een dag voor dit prachtige schoentjezetritueel in deze familie komt Opa Piet onverwacht te overlijden. Genietend van de voetbalwedstrijd van zijn favoriete club Feyenoord tegen CSKA Moskou op de TV stopt opa Piet zijn rood/witte Feyenoord hart plotseling met kloppen. Terwijl de wedstrijd doorgaat, staat voor zijn vrouw, kinderen, klein- en achterkleinkinderen de wereld stil. Verslagenheid alom, maar ook heel veel kracht. Kracht, omdat er ook veel dankbaarheid is om de vele jaren samen.

In alle hectiek en verdriet plopt ineens het schoentjezetritueel naar voren. Oma Jannie besluit zonder enige aarzeling resoluut dat dit gewoon door moet gaan! Zonder twijfel had opa Piet dit ook gewild. Immers hebben zij zelf, na het overlijden van hun zoon Jeroen in 2014, ook steeds hun best gedaan te blijven kijken naar de mooie kanten van het leven. Dit ondanks het gat wat in hun hart was geslagen door het grote verlies.
Juist daarom besloot oma Jannie zonder twijfel, dat de schoenen gewoon konden worden gezet. Maar dan wel bij opa’s kist.

Zo liet oma Jannie zien, dat er naast het verdriet om de dood, er ruimte kan zijn om toch te genieten van de gewone dingen van het leven. En ook dat dit juist de verbinding met elkaar versterkt in een intense tijd.
Ik zag hierin een liefdevolle en ontroerende manier waar ‘rauwe rouw’ zachter werd gemaakt. Een wijze oma die zo haar (kinderen?), klein- en achterkleinkinderen een levensles meegaf door de dood te verbinden met het leven dat ook door mag gaan.

Ondanks al het verdriet en de verslagenheid werden dus alle schoenen gezet. En dit jaar rondom de kist van opa.

Opa Piet stierf op 83 jarige leeftijd. Hij had een rood/wit Feyenoord hart, maar bovenal klopte zijn hart met liefde en trots voor zijn vrouw Jannie, met wie hij bijna 61 jaar was getrouwd, zijn kinderen, kleinkinderen en inmiddels al 5 achterkleinkinderen.

Carla Basjes, december 2020

 

Bel voor direct contact:

06.29.24.11.83